Senaste inläggen

Av Rikard - 9 april 2009 02:09


Fotavtryck



Den nya teknologin (vad ska du göra åt saken, Johan Hakelius?) är väldigt förvirrande. Man vet nämligen inte hur man ska förhålla sig till den. Ungefär som JH säger kan vi med den skapa medel för att samla muttrande pessimister, som på så sätt kan gnida in hela webben med dålig stämning och idiotiska kommentarer från bakom tangenter som ger samma anonyma avtryck oavsett vem som trycker ner dem. Det verkar som att det mesta som föds på internet är hat, pessimism och kritik som är långt ifrån konstruktiv. Å andra sidan: om man bara lyssnar till de allra ljudligaste trummorna är världen redan post-ápokalyptisk, och livet är så hårt och poänglöst att det enda som kan göra en glad är bantning. Right.


Det som sker över hela Sverige just nu tycker jag är ett lysande exempel på det som är så typiskt i kulturhistorien. Motreaktioner. Färre och färre soffor blir dagligen misshandlade i hemmet nu när deras ägare har annat för sig än att frivilligt göra sig till grönsaker. Ett nätverk som jag helst beskriver med det vackra engelska ordet "vast" håller på att upprättas, och det är med stor glädje jag basunerar ut att bloggen du läser och Brevrevolutionen - två projekt som jag ligger bakom tillsammans med andra - har gått samman med fler projekt och bildat bloggen 365 saker du kan göra i Göteborg. Och en blogg är bara ett litet förskalv. Det är den samlade kraften av kreativa människor som möts, den spontana energiutvecklingen som uppstår när vi tillsammans blir större än summan av våra delar, det är vad som kommer skrämma vettet ur seismologerna.


Och när så världen håller andan medan vi målar den i gladare färger, då ska vi och alla minnas att allt startade med en blogg. Och att den bloggen startade såhär.



#35 Starta en blogg

Tidsåtgång: Vissa av oss är tekniska, andra är det inte. Den tredje typen är den som gillar att experimentera tills hen har lärt sig. Oavsett typ: avsätt ett par timmar för att göra det snyggt. Det finns såpass många bloggar att vi ofta väljer på förpackning. Tyvärr. Fast det bästa är kanske om du snyggar till efterhand, och börjar med att starta bloggen för att sedan ösa ur dig allt du har.

Nackdelar: Du kan la få en stöt av ditt tangentbord, antar jag. Eller bli så känd att ditt huvud blir en varmluftsballong och båda fötterna lättar från Moder Jord.

Fördelar: Du är grym. Låt världen veta. Om den inte riktigt tycks haja efter typ hundra inlägg så kan du göra någon cool reklamkampanj eller ansluta dig till 365-rörelsen.


Av Rikard - 8 april 2009 15:26


Idébil


 Jag brukar jämföra olika saker med mitt minne. Mitt intresse för bandy är ungefär som mitt minne. Folks vilja att sticka ut är som mitt minne. Idrottshallskaffe är som mitt  minne. Riktigt, riktigt klent. 


 Post-it-lappar däremot är ungefär som mina idéer. Många, lätta, och färgglada. De råkar också vara det kanske bästa sättet att fånga de här idéerna innan de flyter iväg. För de flyter alltid iväg, även om jag upprepar dem för mig själv i flera minuter. Det är frustrerande att sätta sig ner för att skriva ner en toppenidé och inse att den inte var så bra på papper. Då har den redan tagit upp hela hjärnan (eller de 10% vi använder) under en lång stund, när man istället kunde byggt vidare på samma idé till något bra, eller kunnat slappna av och njuta av solen. Idéer måste alltid ner så fort som möjligt. Då kan de bevaras lätt, eller sållas bort snabbare.  


I fredags knallade jag runt lite hemma hos en bekant, och upptäckte att han hade satt upp flera Post-its här och var i lägenheten. Jag visste redan att han hellre byggde en hög av Post-it-idéer än, som jag, samlade dem i en bok. Han hade till och med satt upp Post-its här och var med peppande meddelanden - till sig själv.På vägen därifrån satt jag på bussen med en annan bekant. Utan förvarning skrev hon upp en komplimang på ett Post-it-block och satte på bussrutan. Och mina kugghjul började snurra.


Nu är min spegel nästan täckt av dumma och djärva idéer. Jag har satt en lapp med stora bokstäver i mitten där det står: "Varför har jag inte gjort det här förrut?" 


 #35 ...och en Post-it på det

Tidsåtgång: Tio sekunder åt gången.

Nackdelar: Det kan bli väldigt rörigt med alla intryck och dina egna idéer kan övermanna dig och tvinga ner dig i fosterställning.

Fördelar: Du kan enkelt peppa dig själv och andra eller spara alla dina idéer eller bara ha jäkligt kul med att sätta ihop en Post-it-människa av lappar  i tio olika färger. 

Av Rikard - 8 april 2009 05:02


Kafka


  Inspirationen till det här inlägget är långt ifrån behaglig. Vi snackar timmar av långsamt arbete med detaljer, och uttråkat surfande. Vi snackar kaffe. Vi snackar koffeintabletter. Och vi snackar sluddrigt så att ingen fattar. Och vad snackar vi om? Sömnbrist såklart.

 
Nu är inte detta det värsta jag varit med om i vakenheten hjulspår. Jag har varit vaken en hel dag för att efteråt vara vaken på ett café till morgonen för att sedan spontanresa till Köpenhamn utan att egentligen göra mer än att titta, äta en pizza, åka hem och få ett argt telefonsamtal hemifrån. Jag har ingen aning om hur länge jag var vaken. Man har ju sällan det. Jag vet bara att nu är jag trött och vill sova, och jag vet att jag har en punkt om just detta på min lista över blogginlägg som jag ska skriva.


Jag gör ofta så på lov: ignorerar att sova för jag vet att jag inte behöver gå upp imorgon. Lika mycket ignorerar jag det  faktum att jag får känslan av att en dag är grovt förslösad om jag vaknar runt tre på eftermiddagen. Resultat: arga texter. När jag behöver sova blir jag bekräftelsesjuk och känslig för att bli överglänst. Resultat: texter om utanförskap och ensamhet.


En gång i tiden kunde jag bara skriva på natten. Det kan vara väldigt förlösande eftersom omdömesförmågan är som en maskin som börjar skära sig när den inte får vila. Och när maskinen inte får bearbeta känslointrycken ordentligt kommer de ut i lustiga former som man inte alls skulle tillåta om det var "på riktigt". Jag brukar poängtera att det är viktigt att låta allting flöda ganska obehindrat i råtexten för att inte bli hämmad av sin egen självkritik.


Innan man ger sig in i sömnlösheten ska man veta ett par saker:


Texten kommer antagligen bli skitdålig innan den bearbetas, och kanske även efteråt. Däremot kan man ha tur och råka snubbla över lite härliga idéer och formuleringar.


Att hålla flera bollar i luften när man behöver sova är så gott som omöjligt. Jag kommer hela tiden av mig i meningarna när jag skriver detta. Det krävs en hel del koncentration för att få satserna rätt.


Det är inte kul. Alls. Det är inte kul att vara sömnlös ensam, och om du är med andra är det svårt att sätta sig ner och börja kladda. Men å andra sidan, det är oftast inte outhärdligt heller.


Jag vet inte riktigt om jag lyckats dela med mig av några egentliga skäl att testa tips nummer 34. Det får jag skylla på att omständigheterna gör mig virrig och lat. Det gäller att se mellan raderna i det här inlägget för att nå pudelns kärna. Just nu är den förbannat fluffig.


Jag har lyssnat klart på fågelsången och de första morgonpendlande bilarna. Godnatt. Vi ses väl.


P.S Ofta blir trötthetstexter ganska långa. 



#34 Skriv under extrem trötthet

Tidsåtgång: Kortsiktigt så tjänar du tid, eftersom du förlänger ditt dygn. Långsiktigt förlorar du tid eftersom du kan bli slarvig med pengar och saker, och behöva flera dagar av normal sömnrytm innan du blir dig själv igen. Skrivandet kanske tar någon timme, om det över huvud taget ska vara värt det.

Nackdelar: Du blir sur och vresig. Du börjar slarva bort saker, och när du tappat pengar och  nycklar kan du varken köpa pennor och papper, och illasinnade människor kan bryta sig in i ditt hus och stjäla dina verk. Du blir trött.

Fördelar: Sinnet öppnas på vid gavel när det oftast lite för starka behovet av självkritik försvagas. Du kan få för dig att göra märkliga saker som senare kan inspirera till texter. Du behöver inte nödvändigtvis åka till Köpenhamn. Du utforskar ditt känsloregister och får svaret på frågan: Hur förändras jag när jag blir riktigt trött?

Av Rikard - 22 mars 2009 20:44

Det är lätt att peka på att jag redan tagit upp det här. Jag sa för ett tag sedan: "Läs en bok om skrivande!" Jag är en repig skiva.  Det är jag nog, på sätt och vis, för jag gillar att göra om det som jag vet går bra,  och det ska man göra i lagom doser. Men vad är det jag gör här egentligen? Den här webbsidan handlar om att visa hur mycket det egentligen finns som man kan göra för motverka de inbillade skavsåren få fingertopparna, och blåsa dammet från pennan. Det finns massor. Här är en ny variant. Skillnaden från ne bok om skrivande, eller en internetkurs, är att när du går till en fysisk plats för att låta orden forsa, med lite hjälp av en utgrävd fåra, eller för att krama de sista meningarna ur hjärtat som riskerar att snart ge upp sina verbala krumsprång, så finner du att du försatt dig själv i en ny miljö, och att människorna omkring dig nu är sådana som ler stort när de hör ordet bok. Det är människor som vill hjälpa och inspirera dig - om du inte har ruggig otur - och som du har chansen att hjälpa tillbaka.


Bonus: Jag hittade den här sidan som indexerar olika kurser. Du kan säkert hitta fler. Håll ögonen öppna och fråga de du känner om de har sett affischer eller hört om något.



#32 Gå en skrivkurs

Tidsåtgång: Ofta en eller ett par helger. Finns också seminarier, veckokurser och olika typer av intensivkurser.

Nackdelar: Det kostar nästan alltid lite pengar. Det är jobbigt att skriva med andra, särskilt om du har lite social fobi, men lyckas du komma över det har du tagit ett stort steg mot självsäkerhet i ditt skrivande, och i övriga livet också.

Fördelar: Du kan dela erfarenheter och idéer med andra. Du kan får lära dig grunderna till skrivandet som är bra att stå på, men som du aldrig är tvungen att förhålla dig till.


P.S Stort tack till Cissi som skrev gårdagens inlägg. Räddaren i nöden. Har du som läser egna förslag eller vill du också gästblogga? Mejla i så fall 365saker@gmail.se

Av Rikard - 21 mars 2009 20:19

I höstas fick jag veta av en vän att det finns något så otroligt häftigt i den här staden som en årlig Poesifestival. Varje år, mina trakter. Och jag hade ingen aning. Efter en första dag som var en murbräcka av snirklighet och underfundighet, med en armerad spets av bomull och brandrök, som tillsammans fullkomligt slog upp portarna till de platser i min hjärnbark som fortfarande var logiskt resistenta mot lyrik, följde självklart, som på så många fredagar förrut, en lördag. Jag har blivit tvungen att göra en helt ny definition av begreppet lördag. Jag hade bilden av lördag som dygnet då världen ger upp slipsen runt halsen och sätter den på huvudet, för att sedan trilla från bardiskar ner, och resa sig utan att stanna upp en sekund och reflektera. Lördag fick en ny nyans, en turkos film som lades över hela innebörden i ordet. Kollektivt skrivande. Stort jävvla hjärta på det. Kolle 4eva.


 Jag skulle kunna tala mig varm om kollektivitet mellan författare - jag tycker att du, jag, alla som var på Ung Poesi-workdhoppen på lördagen och alla som gillar kreativt skrivande ska kalla sig författare oavsett om de getteut något eller ens försökt - och jag kommer tala länge om det om du någon gång träffar mig och frågar, men idag ska jag, för er skull, korta ner det till en enkel, men helt jävla vansinnigt genial och effektiv övning. Håll i er.



Du behöver tolv papper, tre pennor och två kompisar. Kom överens om ett tidsintervall, typ tre  minuter, och ett tema.


1) Alla skriver nu en dikt på ungefär en halv sida på temat ni har valt. Ni får ungefär tre minuter på er om det är vad ni kom överens om, men ni behöver inte vara benhårda på att få rätt antal sekunder. Ni skickar sedan era dikter åt höger. Du får ena kompisens dikt, den andra kompisen får din.


2) Ni har nu varsin dikt på ungefär en halv sida, och ni ska omvandla dem till dikter på en hel sida vardera. Ni får inte ändra eller ta bort vad kompisen skrivit, men ni får stoppa in egna ord eller rader var ni vill i era dikter tills de är dubbelt så stora. Återigen, tre minuter. Alla skickar åt samma håll igen.


3) Ni sitter nu med helsidesdikter. De ska bli en halv sida var igen. Ni får inte längre lägga till något, men ni får ta bort precis vad ni vill. När tre minuter har gått ska tre dikter återvända till sina ägare efter att ha blivit upphackade, mörbultade och fullproppade med nya intryck.


4) Nu är själva övningen slut. Ge varandra det ni skrivit utifrån varnadras dikter. Ni ska ha tre versioner av amma text: orginalet, den utfyllda och den nedskurna. Använd dessa, och skriv en sista, finslipad dikt. Hur lång eller kort som helst, med vilka delar av vilken av dina tre dikter som helst. Du har nu chansen att plocka det bästa ur tre hjärnor.


Även om övningen är slut så är det en bra idé att dela med sig av de sista dikterna när ni är klara, samtala och kanske ta en kopp kaffe, te, mjölk eller vatten och sätta er och titta ut över land och hav. Blev inte dikterna bra så hade ni ju i alla fall roligt.



#33 Kollektivitet

Tidsåtgång: 15-20 minuter.

Nackdelar: Du kan bli ledsen för att din kompis strök raderna som du tyckte var dina bästa.

Fördelar: Du kan bli glad för att dina kompisar vågade behandla din dikt vårdslöst, så att du kunde läsa den med nya ögon, en bra förutsättning för att kunna göra något bra i slutändan. Ni delar en erfarenhet och kommer kanske lite närmre varandra.

Av Rikard - 21 mars 2009 19:28

P3 Stars poesitävling avslutas imorgon, så den som vill skicka in ett  bidrag har lite bråttom. Se till att skicka in något, ni har säkert något som ligger hemma, eller en idé som ni kan göra något av. En av mina favoritpoeter sitter i juryn, så jag är nöjd hur det än går, eftersom jag vet att hen kanske kommer att ha läst den innan tävlingen är avgjord.


http://www.p3star.se/default.ns?lngItemID=1146&intPageColor=5 

Av Rikard - 21 mars 2009 17:10

Överst på gecko.nu kan man nu klicka på artikeln om 365sakers releasefest. Där kan man läsa om den fantastiska feststämningen, och framförallt om ett gäng härliga projekt kopplade till 365saker, till exempel mitt och Cs projket  BrevRevolutionen. Till vänster på sidan, under bilderna, finns även mailadressen till oss för den som vill anmäla sig och ha en brevvän. Håll till godo.


(Om du som läser det här inlägget befinner dig i framtiden, typ april, så kan du säkert söka på artikeln på google: site:gecko.nu - 365 saker firades med fest)

Av Rikard - 20 mars 2009 22:53

Jag skulle vilja börja med att presentera mig.

Hej.

Jag heter Cecilia Wilson och det är jag som ska bränna upp ert kreativa flödes dammluckor för dagen. I vanliga fall, när jag inte sitter här och upplyser er, är jag en liten tjej som bland annat driver BrevRevolutionen tillsammans med allas vår käre Rikard Hjort och försöker leva så gott det går i Göteborg. Känner ni för att lära känna mig lite mer finns det en blogg (www.youranything.blogg.se) där diverse alster och mentala utspel hamnar.


Men, back to business.


Bland det bästa man kan göra för att få igång kreativiteten är att förfölja någon. Själv fick jag i uppgift att gå ut på stan, hitta en person och sedan diskret förfölja och registrera denna persons varje rörelse och egenhet. Den sneda näsan, sättet hans högra ben släpar efter när han går, vad hans hår ser ut som när solen faller på det.

Det blev en svinbra novell.


Så gå ut, hitta en person och plocka fram din inre spion. Registrera allt, fyll i alla luckor, skapa en framtid, en historia och en nutid för din person. Låt honom eller henne bli din målarduk. Vem vet vad du hittar, en ny huvudkaraktär eller en flyktig biroll. Eller kanske inspiration till något helt annat, helt fantastiskt.

 I alla fall har man rätt kul när man kubbar runt och försöker undvika att bli upptäckt bakom hus och papperskorgar.


#31 Förfölj någon

Tidsåtgång: Allt från en kvart till flera timmar.

Nackdelar: Du kan frysa om det är kallt. Du kan svettas om det är varmt. Du kan få skoskav. Du kan bli stämplad som läskig, obehaglig eller konstig om du blir upptäckt.

Fördelar: Du får en otrolig källa för inspiration och möjligheten att göra en riktig Nobody till din alldeles egna Somebody, formad precis som du vill. Dessutom är det riktigt kul

Ovido - Quiz & Flashcards