Alla inlägg den 3 mars 2009

Av Rikard - 3 mars 2009 21:50


Skrivar-apa 


Strindberg skrev för hand. Det behöver inte du göra bara för det.


Nästan alla stora författare har lärt sig att skriva själva, tycks det. De har studerat andra, de har slipat sig själva och lärt sig med erfarenheter. Det kan man göra, men man kan lära sig av andra människors instruktioner också, människor som studerat ämnet och skrivit själva, som vet vad som krävs för att skriva en bra historia i allmänhet. Du kan få regler som du kan förhålla dig till när du står rådvill. Du kan skita i reglerna om du vill, men ofta kan de peka dig i en riktning som du kanske inte tänkte på själv.


Oavsett hur man vill skriva så är det bra om man vet vad man håller på med. Man ska veta varför man väljer vissa ord, varför man bygger en historia på ett visst sätt och varför man stryker vissa delar av sin berättelse. Många tycks tro att de inte är riktiga författare bara för att de lärt sig grejer ur en bok. Men det är ingen som skriver boken åt dem. De ger en snabb skiss av hur det ska se ut och varför, sedan får man helt använda sin egen fantasi till att hänga upp prydnader där man vill och slå in en vägg här och var, eller riva sönder den där ritningen och helt gå sin egen väg, och veta med ännu större säkerhet varför.


Tidsåtgång: Beror på vilken bok du väljer, hur snabbt du läser och hur mycket av boken du läser.

Nackdelar: Kan kosta pengar om du köper den, gratis på biblioteket. Annars inga.

Fördelar: Du kan få stöd när du inte vet vad du ska göra med din dikt, din låt, din artikel eller din novell/roman eller vad det nu är du skriver. Du blir säkrare  på hur du skriver och varför. Du får lättare att skriva en text som blir bra utan så många omarbetningar, vilket är bra när man jobbar under deadline. Du lär dig anpassa dig efter din mottagare om du behöver.


Ovido - Quiz & Flashcards