Alla inlägg under mars 2009

Av Rikard - 17 mars 2009 18:45


Dagbok


Har du skrivit kronprinsessans komma-ut-brev än? Klart du har. Då kommer en följduppgift här, som kan vara lite enklare, eller mycket mer utmanande. Du kan behöva gå in i någons tankar och handlingsmönster för bästa effekt, och om det inte är utmanande så undrar jag vad du egentligen är gjord av.


Uppgiften kommer från Navid Modiris och Andreas Romans skrivkurs.

"Välj en känd person och låtsas att du är han eller hon. Pamela Anderson, Bill Clinton, Mahatma Ghandhi, Madonna eller David Beckham. Skriv en dagbokstext ur denne personens liv. Välj gärna en dag då det händer någonting utöver det vanliga. Inled t. ex. med meningar som 'Kära dagbok, du kommer inte tro mig när jag skriver om det här' eller 'Helvetes jävla skit. Jag visste inte att den var laddad. Det här kommer att vara det sista jag skriver.'"


Tidsåtgång: Halvtimme. Du vill ju fantisera ihop en saftig berättelse också.

Nackdelar: Man kan känna sig lite dum. Men det är ingen annan än du som läser.

Fördelar: Fantasieggande och spännande. Bra övning för novell- och romanskrivning, där man behöver kunna skapa spännande händelser.




Av Rikard - 16 mars 2009 21:43


Pustervik 17:00-21:00


Göteborg 


Jag och C kommer vara där och presentera vårt nya projekt som kommer att ske i sammarbete med 365-rörelsem och Navid Modiri. Det är hemligt tillsvidare, vill du veta vad det handlar om bör du dyka upp imorgon. 

Av Rikard - 16 mars 2009 21:36

Dröm


Du har redan en bok för dina nattdrömmar. Dags att börja spara eller åtminstone bejaka sina dagdrömmar. Jag har suttit i dagar och kollat på lägenheter som jag inte kommer få, kapat utgifter i en framtida budget och filat på det perfekta CVt. Vad drömmer jag om tror ni?


Det är hälsosamt att drömma. Det är vad som skiljer oss från stenarna. Och det finns faktiskt två sidor av att leva till max: drömma och vakna. När du drömt färdigt kan du vakna och inse att det enda  som stoppar dig är lite rädsla, och alla vet att man kan spotta rädsla i ansiktet. Michael Pfleger (jag vet inte heller vem det är) sa en gång "Den som vill göra verklighet av sina drömamr måste vara vaken." Det säger sig självt att man inte kan göra verklighet av drömmar man inte drömmer. Lägg dig i gräset och sväva iväg. Det räcker långt.


Det har visat sig att om man lägger mycket  starkt fokus på ett mål varje dag komme man omedvetet börja arbeta mot det i alla situationer, och därmed öka sina chanser att nå målet. Med andra ord, sluta inte drömma.


#26 Dröm

Tidsåtgång: Låt dig uppslukas. Ge det den tid du behöver.

Nackdelar: Du kan fastna i drömmandet och glömma bort att man behöver leva också.

Fördelar: Första steget mot att uppfylla en dröm är att drömma den. Man mår bra när man lever sig in i en värld som man själv önskat fram. Du sänker pulsen och får tid för eftertanke.

Av Rikard - 15 mars 2009 21:31

Park 


Bor du runt mina breddgrader, eller något annat ställe där vitsipporna börjar vakna, så ska du inte sitta inomhus. Ge dig själv dunderdoser D-vitamin och märk hur energin återvänder efter en svensk vinter.


Damn, det känns bra att bo i en stad med gröna fläckar som vägrar duka under för höghusskuggorna. I alla fall i tider  som dessa.


Tidsåtgång: 6 månader - dagar för sjukdom, stormvindar och tyska turister.

Nackdelar: Du kan explodera.

Fördelar: Du exploderar istället för att långsamt implodera.

Av Rikard - 14 mars 2009 20:27




 Göteborgs hamn


Jag ska spinna vidare på drömdagboken. Eftersom det ofta faller sig så att man gör återresan in i den egna etern redan samma morgon kommer man in i det jag har döpt till Morgonskrivande. Copyright på det.


Det som skiljer Morgonskrivandet från alla andra typer av Skrivande är flera saker. Man är ofta ganska lugn och samlad på morgonen, samtidigt som man har många fönster öppna till sinnet och låter kreativiteten flöda på ett annat sätt än man gör efter en hell dag av människor som berättat för en vad man kan och inte kan göra. En annan sak som är speciellt med Morgonskrivandet är att det är som frukost: det sätter en ganska tydlig standard för resten av dagen. Hoppar du över Morgonskrivandet kommer skrivkörteln vara seg och matt när du sätter dig med penna eller tangentbord på eftermiddagen. Om du däremot har en välbalanserad och näringsrik skrivsession före jobbet, skolan eller TV-tittandet, kommer din skrivkörtel att vara pigg och alert, och extra aktiv. Kom ihåg att ha med dig din anteckningsbok jämt, för små rader, ord och berättelser kommer att kasta sig över dig från alla håll. Låter det jobbigt? Låter det bättre att sitta och krysta fram oinspirerade dikter?


Just det.


Glöm inte att äta minst femhundra gram litteratur om dagen, gärna i samband med skrivstunder. Får du inte i dig tillräckligt med litteratur kan du drabbas av bristsjukdomar. Har du otur kan du bli helt eller delvis genomskinlig, eller få en grå hudton. Har du svårt att svälja tillräckligt mycket text finns det snabba tillskott av konst, musik och kärlek som kan fungera som ersättning.


Heh.


 #25 Morgonskrivande

Tidsåtgång: Ge det en kvart i alla fall. Risken är ändå att du inte kan sluta.

Nackdelar: Du kan missa frukost eller morgonbussen för att din dikt MSTE bli klar.

Fördelar: Du kan destillera din omgivning till flytande ord resten av dagen utan särskilt stor ansträngning.




Av Rikard - 13 mars 2009 15:09

Drömmare


Jag är superhjälte.
Min skateboard flyger och jag ramlar av.

Jag gör en räd i ett soprum.

Alla mina vänner är seglare.

Jag är Franz Kafka.


 Jag skulle aldrig minnas vad jag varit med om om jag inte skrev ner det. Därför skriver jag dagbok när det varit särskilt häftiga dagar, alltså lite då och då. Och precis så var det drömdagboken började. Med det viktigaste, då och då. Många saker som börjar så tar snabbt slut, andra bara växer tills de är oumbärliga.


Du sover 365 nätter om året (ca 200 om du lanar för ofta) och har således 365 möjliga drömmar att minnas. Fler om du vaknar och somnar om. Du kan inte anteckna allt som händer alla dagar hela livet, och det vill du nog inte heller, men när du väl satt dig ner för att sammanfattta en dag som kanske inte verkar särskilt intressant till en början, så kommer du minnas mer och mer, och du kan börja se dina egna handlingsmönster. Drömmar är fyllda av fler gömda skattkistor än dagar, och de kan hittas ganska lätt, bara man bryr sig om att leta. Minns du en detalj av en dröm som du trodde var förlorad kan det ur den enda detaljen växa fram en accosisationskedja som leder dig till ett helt kapitel av drömmen som du missat.  Så köp en ny anteckningsbok, klipp sönder den röda tråden och börja pussla.



bonus: http://www.365saker.se/2009/01/31/31-skriv-ner-dina-drommar 


Tidsåtgång: Tio minuter till en halvtimme varje morgon. Ju längre efter det att du vaknat som du sätter dig för  att skriva desto längre tid tar det att komma ihåg allt.

Nackdelar: Du kan snubbla över hemligheter i dig själv som får dig att må dåligt.

Fördelar: Det blir lättare att gå och lägga sig när man vet att man kan se fram emot sina drömmar på ett annat sätt. Du kan få underhållning av dina drömmar. Din förståelse för dig själv ökar.

Av Rikard - 12 mars 2009 22:26

Bobby?



En människa är inte sitt kön, utan sina handlingar. Varför tror så många att en karaktärs kön ger viktiga upplysningar? Det är ett försök att idka queerteori och feminism, och samtidigt utforska och lära känna sina egna karaktärer, när man tar deras kön ifrån dem. Här behöver du inte skriva något nytt alls, bara manipulera en text du redan sitter på.


Om du använder Office gör du såhär:

Öppna dokumentet.

Tryck Ctrl+B (Ctrl+F i OpenOffice/Star Office)

Här kan du välja att söka upp specifika ord och ersätta dem med andra. Använd funktionen för att vända alla kön.

Jag vet inte om den här funktionen finns i andra ordbehandlare, men använder du en sån så vet du kanske själv.


Läs igenom texten och se till så  att ändringarna blev rätt. Det kan lätt bli problem med ord som hans, hennes, tjej, kille osv. + namn. Kom ihåg att ändra namnen på karaktärerna också. Om du tycker att Lisa är ett perfekt namn på den nu manliga huvudpersonen så ska du så klart behålla det ändå.

Alternativt så läser du bara texten och ändrar manuellt. Det är upp till dig, vilket som känns lättast.


 För att du ska kunna läsa texten ordentligt kan det vara en bra idé att lägga undan texten ett par dagar innan du läser den med inverterade kön.


Tidsåtgång: Ett par minuter till en halvtimme att vända könen för en novell, lite beroende på längden. Är det en roman så lär det ju ta ett tag.

Nackdelar: Det är svårare än vad det låter. Man måste ändra sitt tänkande kring sina karaktärer för att ändringarna ska ha effekt.

Fördelar: Du lär dig se dina personer utan kepsar och klänningar och kan definiera dem utifrån vad de gör istället. Du kan få dig en tankeställare vad beträffar dina egna könsfördomar.




Av Rikard - 11 mars 2009 21:59

 Meditation


Vad har du gjort idag?

Vilken tanke har dominerat?

Har dina känslor förändrats?

Är du stolt över vad du åstadkommit idag?


Du kan börja med att svara på de frågorna om du har svårt att komma igång. Du kan börja hur du vill, men idag ska du skriva dagbok. Vänd på perspektiven, betrakta utifrån, inifrån och genom kikarlinser. Ställ frågor till dig själv som du inte vill svara på, och fundera över vad du vill drömma om inatt. Ur din klump verklighet ska du skulptera ditt eget konstverk. Din dag, sina drömmar och dina dagdrömmar ska bli poesi, en dikt eller flera, pentameter, frivers eller haiku spelar ingen roll bara det blir något. Läser du poesi? Vilken poet hade du velat läsa idag? Testa att dikta med henoms stil, så ska du se att känslan (eller känslorna) som genomsyrat dagen får störrer genomslagskraft. Glöm inte att spara den, dikten kommer vara brännpunkten som alla strålar samlas i, som en enda glödande ljuspunkt i minnesdunklet.


Tidsåtgång: En halvtimme att skriva dagboken. En halvtimme att skriva dikten.

Nackdelar: Det kan kännas tungt eller avklädande att förmedla en äkta känsla i en dikt som kretsar kring egna upplevelser.

Fördelar: Det kan vara en lättnad eller något upplyftande att förmedla en äkta känsla i en dikt som kretsar kring de egna upplevelerna. 

Ovido - Quiz & Flashcards