Alla inlägg den 18 februari 2009

Av Rikard - 18 februari 2009 21:23

 


Det finns låtar man tycker är spot on. Musiken är i perfekt harmoni med en text som är lysnade och poetisk. Och det finns ett smörgåsbord av fantasitska låttexter. Vissa är nästan för heliga för att våga ändra i. Betoning på nästan.


Ta fram en låt du gillar och spela den. Fokusera på texten. Lyssna gärna två gånger. Gå in på nätet och ta fram texten eller lyssna noga och skriv av den. Det spelar ingen roll om du tar fel på ett par ord, det är helt i linje med själva övningen.


Plocka upp pennan.. Du ska stryka alla rader som du känner att låten skulle kunna klara sig utan. Sedan skriver du egna. Hitta på nya smarta metaforer, bryt meningar och sätt in dem på olika ställen, innovera ett par nya ord, släng om och ta bort och lägg till hela verser. Pöängen är att du ska förstå att man får göra så, och ska göra om man känner för det. Slipa och förbättra vad någon annan gjort förut. Gör det igen med fler låtar. Ju fler du gör det med desto roligare blir det. För det här ska bara vara roligt så kommer allt annat av sig självt.


Kom ihåg att spara dina texter så att du kan plocka fram dem igen.



Tidsåtgång: 10-30 minuter för en låt.

Nackdelar: Du kan tröttna på en låt du gillar.

Fördelar: Du kan börja lyssna mer aktivt på musik i vardagen och fundera över formuleringar. Du lär dig  att byta ut och inte bara förändra textstycken. Du får en känsla för att skriva låtar.

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards