Alla inlägg den 22 februari 2009

Av Rikard - 22 februari 2009 20:52



Eftersom vi har lite tekniska problem så kommer morgondagens sak du kan skriva idag, och förhoppningsvis lyckas vi ladda upp nummer 4 någon gång imorgon.


För ett tag sedan höll Andreas Roman och Navid Modiri en skrivkurs under några veckor på Världskulturmuséet i Göteborg. Under den sista lektionen talades det en del om olika skrivövningar och i slutet av lektionen delade Andreas och Navid ut  ett häfte med ännu fler olika övningar och tips. Här är en av dem, jag citerar direkt från häftet:


"Titta ut genom samma fönster varje morgon och skriv vad du ser. Regniga dagar, soliga dagar, blåsiga dagar, mörka dagar och ljusa dagar. Leta efter detaljer; vad är det för typer av människor som går på gatan, vad har de på sig, börja fantisera om vart de ska. Vad är det för färger, hur ändras  färgerna dag för dag, varför ändras de? Ser du några fönster? Är de täckta eller inte, vad händer innanför? Använd din fanstasi och låt den få utlopp. Leta efter detaljer. Försök att inte skriva samma beskrivning varje dag. Försök utveckla den en detalj i taget."


Poängen är enkel: Du ska inte skriva samma sak två gånger, och måste därför utveckla ett nytt öga för detaljer.


Tidsåtgång: Räkna med en kvart eller mer per dag.

Nackdelar: Inte så kul alla gånger (men bit ihop, den här övningen lönar sig).

Fördelar: Grymt bra träning, du skaffar dig verktyg som du har användning av när du skriver dina vanliga texter.

Tidigare månad - Senare månad
Ovido - Quiz & Flashcards